Nisa: Pengalaman Berubah Kepada Tudung Labuh

Pengalaman Berubah Kepada Tudung Labuh


  لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Bismillahirrahmanirrahim.

Mungkin topik ni sensitif kot bagi sesetengah org.
Tapi aku nak cerita sesuatu yg jujur,ape yang berlaku pada aku
Macam mana boleh berubah.
Mungkin boleh di jadikan sebagai pendorong kaum hawa di luar sana yg nak berubah tapi teragak2 takut pandangan org sekeliling.
Kalau boleh buanglah yg keruh ambil lah yg jernih dlm entri ni :) 

Bagi yang dah lama kenal aku depan2 or internet ke,
Rasanya dah tau aku ni macam mana orangnya.pemakaian,personaliti, cara percakapan dn lain2. *mungkin*

So dalam entri ni acctually aku nak cerita lah mcm mana aku berubah dari pakai tudung saiz 45 hingga lah aku start pakai tudung saiz 6o atau org2 selalu panggil 'tudung labuh'.


PREVIOUSLY
Sebelum awal September 2013 aku tak pernah keluar rumah tutup aurat dengan betul.
Aku jenis yg nak simple,seluar jeans ketat sikit,baju,tudung dah.. jom keluar.. :D 
n tudung tu sometimes aku pin cover dada n sometimes aku selempang je sebab senang, tak kisah nampak dada ke ape.
baju pulak tak de lah ketat tapi nampak lah sikit bentuk pinggang,kan pakaian yg nampak bentuk badan tu haram dipakai.
Keluar berjalan stokin tak pernah pakai,rilek je jalan pakai selipar.
Keluar depan rumah pulak? kadang2 bertudung,n kadang2 tak bertudung.Kalau bertudung pun lengan pendek,jarang pakai handsocks.
masa tu mungkin aku fikir "TAKPE ASALKAN BERTUDUNG."
Ya Allah bila ingat balik,besarnya dosa,banyaknya dosa.Umur baru 18 dah rasa banyak sangat dosa.
Entah.. bila aku ingat balik,aku pelik,kenapa masa tu aku tak rasa malu,kenapa.. 
sebab...
perasaan malu tu xhadir..


APA YANG MENDORONG KEPADA PERUBAHAN.
After Trial SPM,pernah terdetik dlm hati ni nak sentiasa pakai baju yg sopan, *yg aku anggap sopan masa tu* 
tapi sayang.. waktu tu aku tak terpikir nak pakai tudung yg lebih labuh,perasaan tu setakat terdetik je,kemudian hilang mcm tu je. 
Ya Allah,mungkin boleh dikatakan perasaan tu setakat dtg menyapa. 
Rugi sangat, sebab lepas tu aku terus macam dulu balik. 
Sayang sangat sebab semua tu hanya SEMENTARA.
Tapi ade sikit sgt perubahan masa tu,sometimes aku pakai seluar slack,n aku pinkan tudung cover dada,handsocks tak tinggal.
namun masih belum menutup aurat dengan betul.


TWEET
Dalam bulan Ogos masa aku study sementara dekat Form 6/PreU
Memang aku kaki online Twitter.
Boleh dikatakan sape yg mention aku,aku confirm balas tweet diorang,asal on laptop aku on twitter,off laptop, aku sambung online dekat phone.
Bila tak tau nak buat ape dekat twitter,aku akan jejalan dekat account twitter tweet2 kelakar or tweet2 dakwah,tak kisah la English ke Malay ke..
Yang best2 RETWEET haha so kira memang banyak sangat masa aku habis dekat Twitter.
Sentiasa ade bende nak dibuat.
Sape yg ade acc twitter,korang mesti tau yang ramai sangat insan2 yg tweet dakwah,tak kiralah copy dari tweet org lain,copy dari blog atau diorang quote dri tweet org lain etc.
Sedikit sebanyak mempengaruhi aku jugak,n aku start padam gambar dekat social media mana gambar yg selempang tudung.sebab dah start rasa malu.
Start dari saat ni,aku mula pikir ape yg aku pakai ni sebenarnya tak manis dipandang,tak sejuk mata memandang,aku start rasa tak selesa.
Alhamdulillah terima kasih pada mereka yang tweet dakwah tu,dapat pahala tau,lagi2 yg mampu menyedarkan org mcm aku ni haa..

Dan satu hari,aku terbaca dekat acc someone,tak tau lah someone tu org dari negara mana,die retweet satu tweet yang betul2 buat aku terfikir tentang sesuatu.
Tweet die dalam English,aku tak ingat ayat die tapi maksud die lebih kurang macam ni :

"Kaum Hawa,jika anda betul2 ingin jihad ke jalan Allah S.W.T, berhenti upload gambar anda"

Masa ni aku terfikir,aku banyak sangat upload gambar aku pakai pakaian yg tak berapa nak menutup aurat.. 
Macam yg aku kasitau tadi,gambar baju nampak sikit bentuk badan,seluar jeans ketat sikit, buat muka gedik2 depan kamera, *walaupun gedik aku tak berapa nak menjadi,sebab agak ganas haha* 
Tapi aku terpikir, ape gunanya aku upload gambar aku tak tutup aurat yang banyak2 tu,dah la tak tutup aurat,yang like tu jadi saksi aku tak menutup aurat,yang scroll2 Instagram tu entah berapa ramai yang dah tatap gambar tu,tu pon jadi saksi jugak.dan macam mana pulak yang tengok tu lelaki???? Astagfirullah hal adzim..aku dapat dosa,tak untung apa2...
Banyak sangat dosa aku.
waktu tu aku baru berapa bulan buat acc instagram haha,so memang tengah aktif sangat upload gambar,aku main upload je gambar tak kira tutup aurat ke tak.
Masa ni aku tak padam lagi gambar2 aku.Baru setakat 'TERFIKIR' yg aku upload gambar yg tak sepatutnya diupload.

Tapi lepas beberapa minggu,tweet lelaki/perempuan tu still 'menghantui' aku
Aku selalu teringat tweet tu bila aku on intagram,on facebook,on twitter,senang cakap bila aku tengok gambar yang aku upload dekat internet aku akan terpikir tweet tu.
Ya Allah,aku mula terfikir,mungkin aku patut padam gambar2 aku tu..
Tweet tu sentiasa buat aku rasa menyesal dengan gambar2 yg aku dah upload.
Aku start padam gambar2 aku dekat semua tempat yg aku upload..
Mula dengan fb then twitter..
Tapi sangat2 susah n lambat waktu aku nak padam dekat instagram. phone tak de,sebab rosak.
Rasanya ramai yg tau instagram kalau on dekat laptop die tak leh padam gambar. 
Die kene padam gambar dalam phone jugak erghhhhh..
Memang aku google lah mcm mana nak padam gambar dekat intagram dalam laptop.
so aku jumpa jalannya,download bluestacks > install Instagram. *apps macam dalam phone*
tapi geram sangat,sebab kene padam sikit2,then not responding. geram sangat sebab aku terdesak masa tu..
aku nak sangat padam gambar aku yang banyak tu !!! 
After a few days,phone aku dah ok,then aku padam dalam hari tu jugak semua gambar aku,n family aku..semuaaaa gambar yang ade muka kitorang... semuaaaa..
Gambar dari 350+ keping berkurang jadi 99 Keping.tengok betapa besarnya dosa,tengok je la berapa banyak gambar aku tu.. Ya Allah...

n start dari tweet tu jugak,aku mula rasa yg tudung aku ni sebenarnya tak menutup betul2 ape yg patut ditutup bila pakai tudung.
mula terdetik dlm hati aku,macam mana kalau aku pakai tudung labuh?
idea yg tak pernah terfikir dalam otak aku selama ni. serious. ini pertama kali !!!
Akhirnya Allah buka hati aku,aku mula teringin sangat nak pakai tudung labuh. teringin sangat2. 
Sebab aku dah tak sanggup rasa tak selesa dengan ape yang aku pakai sebelum tu.
Waktu tu aku baru ambil kisah perbezaan menutup aurat dengan membalut aurat.
n Ternyata dulu aku bukan tutup aurat tetapi sebaliknya,balut aurat..
ye walaupun baju bukannya ketat sgt tapi dah nampak lekuk badan tu maknanya ketat lah tu.


THE BEGINNING.
Sejak tu aku dah start cari gambar2 wanita yg bertudung labuh.
Aku tengok,mampu ke aku jadi macam diorang selama2nya maksud aku istiqamah.
Sebab kan, berubah tu mudah,yang payah nak istiqamah.
Nak kekalkan diri dalam keadaan yg sama selepas berhijrah memang payah.
Aku start cari entry2 tentang pengalaman diorang berubah kepada pemakaian tudung labuh..
Bila aku baca, Terdetik dlm hati, "macam seronok je"
Tapi dalam entry2 diorang tu ade jugak diorang cerita dugaan diorang waktu mula2 pakai tudung labuh,bila aku baca aku rasa was-was.. 
"Mampu ke nak tempuh kalau macam ni Nisa oi, wahai Cik sensitif???"
Satu dua entry memang tak cukup...
Kira memang banyak la entry tentang pengalaman diorang pakai tudung labuh yg aku baca..
Setiap satu entry lain persoalannya,lain pengalaman,lain pandangan.
n aku nak quote satu ayat dari salah satu entry yg aku baca.
"Sebenarnya nak tutup aurat bukan semestinya bertudung labuh,tak kisah samada shawl,pashmina,tudung bawal, etc. Asalkan dah tutup ape yg perlu ditutup sebagai wanita muslim dah cukup."

Tapi,aku tau aku orangnya macam mana.Aku kene perubahan yg drastik baru 'kurang' risiko aku kembali macam dulu balik.
So,aku pilih pakai tudung bawal saiz 60.
Sebelum aku start pakai tudung labuh,lepas nekad dgn niat nak berubah, aku start pakai stokin,tshirt dgn seluar slack. hahaha kelakar sebab aku rasa rupa aku time tu pelik sgt kot xD
Seminggu kemudian... bermula lah hari pertama... jengjengjeng ~


*nanti lah sambung haha*

Comments
2 Comments

2 ulasan:

twinscraftlife berkata...

안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

hamba_Allah berkata...

Sambungannyerr ?

FOLLOWERs